Jag börjar med att blanda ett paket torrjäst (väldigt smidigt att ha liggande i skafferiet och det håller sig jättelänge) i ettpar dl vetemjöl.
Så späder jag den överblivna gröten med 4 dl vatten och en skvätt olivolja. Värmer till lite varmare än fingervarmt innan jag blandar i det i jästblandningen.
En nypa salt och dito socker, innan jag blandar i mer vetemjöl tills degen är klar att jäsa.
Knåda, baka ut, rulla bullar i önskad storlek, pensla med uppvispat ägg, jäs lite till, skjuts in i ugnen på 250 grader och sisådär tio/15 minuter senare är de klara!
Min gamla köksvåg gick sönder för rätt länge sedan och härom sistens hittade jag den här på en second handaffär. Mindes att det fanns en dylik i barndomshemmet, men väl hemma så insåg jag att jag inte begriper mig på hur den fungerar! Jo, den stora vikten undertill, där det står kg, har jag grepp om men de där små upptill, hur gör man med dem? Är det någon där ute som vet och vill hjälpa mig, så skriv gärna en rad i kommentarsfältet. Tack :)!
Åter till tråget! Här ska bli fler bakverk innan skymningen faller.
Ha en fin eftermiddag, alla!
~ Maria ~
Dina frallor ser jättegoda ut, jag harett recept som jag bakar tekakor på med havregrynsgröt som grund. Och höfta det gör jag också!
SvaraRaderaVågen din känner jag igen, har nog en liknande stående här någonstans. Har för mej att den ska väga jämt med markören till höger, då har du rätt vikt. Du måste skjuta fram så du har den alldeles vågrätt, lite svårt att beskriva så här. Hoppas du fattar, lite svårt att skriva hur man gör. Jag hade en stor babyskål och vägde min förstfödde på en sån här våg!! Det var på 70-talet.
Kram/Finas mammis
Jo, mamma hade också en vågskål för bebisar på den tiden det begav sig. Och jämvikten förstår jag. Det är de där småvikterna som ska flyttas, som jag inte begriper mig på. De är två till antalet och har små streck på sig och jag blir inte klok på hur man läser av dem... Nåväl, hoppas jag reder ut det till slut. Vore roligt att kunna använda den :).
SvaraRaderaHa en fin kväll!
~ Maria ~
Hej och kul att du hittat min blogg. Så fina frallor du gör och tack för receptet. Du undrade över om jag är släkt med Wilhelm Kåge och det är jag på min mans sida.
SvaraRaderaÖnskar dig en skön helg!
Kram Ann
Spännande! Jag beundrar hans designer :).
RaderaHa en fin dag!
~ Maria ~
Så gott. Här ska det bakas grötbullar imorgon. Ha en skön helg. Kram Suss
SvaraRaderaDet tycker jag absolut! De blir smaskens :)! Ha en fin helg och tack för att du tittade in här.
Radera~ Maria ~