onsdag 10 augusti 2016

Mysteriet är löst!

Kanske minns ni att jag i ett tidigare inlägg efterlyste namnet på en frukt som vi får på en jättelik buske (närapå ett träd faktiskt) hemma i trädgården?Så här ser den mogna frukten ut. Den är mjuk i köttet och har en plommonlik smak. 

Jag har frågat runt lite, bland folk som jag tror kanske vet, och det gav till slut resultat. Mirabelle är tydligen namnet, och de används visst bland annat när man ska förädla plommon av olika sort (rätta mig mer än gärna om jag fått fel information här!). Fullt ätlig är den i alla fall, och igår satte jag mig i sinnet att ägna min sista lediga semesterdag åt lite mirabellemarmeladkokning. Det var ett hästjobb att kärna ur frukterna men när de väl var i grytan kändes det att det varit värt det. 


Det doftade riktigt sött och gott och den färdiga marmeladen är bara så vacker!


Jag ville tillfället till ära inviga min tjusiga Ball Masonburk, som jag är så glad över. 

Ha en fin tisdagskväll! :)

~ Maria ~

 

10 kommentarer:

 1. Visst är det en härlig frukt. Jag har skrivit om vårt mirabelleträd flera gånger i min blogg och jag gör massor med sylt eller marmelad varje år det blir frukt. Jag brukar smaksätta genom att låta en hel kanel koka med och även en vaniljstång. De går att använda till flera kok. I år har vi tyvärr inte så stor skörd då det var väldig kall väderlek när det blommade, men jag plockar ungefär en liter varje dag just nu och kokar när jag har tre liter. Så kul att du också har mirabelle, vårt är ett stort träd!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å så roligt att du har så mycket erfarenhet och delar med dig av fina tips :). Tack så mycket! Jag måste förstås ha missat dina inlägg om mirabellen eller inte tänkt på att den fanns i min nya trädgård. Just i år har vi haft väldigt mycket frukt på den, vilket är väldigt roligt då plommonträdet som växte just bredvid bara tvärdog helt utan förvarning. Jag ska prova att smaksätta nästa kok efter dina tips om kanel och vanilj. Spännande :)!

   ~ Maria ~

   Radera
 2. In the middle pic they looked about the size of apricots...then I saw them in the big pan, they are tiny! My goodness, no wonder it was quite a chore to stone them. The results are really beautiful, and will be a treat in winter.
  And all for free!
  x

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isn't it just amazing how many wonderful things we get for free?! :) Breathtaking sunsets, sweet warm winds in a summers night and tiny tiny yellow prunes to make some yummy jam out of :). Thank you so much for stopping by and for leaving a comment!

   ~ Maria ~

   Radera
 3. Ett litet tips! Koka dem med kärnorna nästa gång, de flyter upp och är väldigt lätta att plocka upp! Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset :)! Det ska jag prova.

   Ha en fin dag!
   ~ Maria ~

   Radera
 4. Mirrabell är inget jag vet mycket om, men det är alltid kul att testa något nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Marmeladen blev riktigt god :).

   ~ Maria ~

   Radera
 5. Den marmeladen ser fantastisk god ut. Har sett frukten men ikke visst hva den het. Så gøy! Pam i Norge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marmeladen är fantastiskt god! Nu är dock säsongen över för den här gången, så nu blir det ingen mer frukt där i år. Men det är roligt att veta vad det är för någon sort, äntligen :).

   Ha en fortsatt fin vecka!

   ~ Maria ~

   Radera