måndag 20 juli 2015

9x32 kvadratsteg

Jag vet vad ni kommer att tänka nu. Eller jag anar det i alla fall. "Kupa potatis, nu?? I mitten av juli? Är inte det lite sent?" 
Jo. Det är det såklart. Men sådär sista veckan före skolavslutning, då när vi egentligen hade tänkt peta ner den där  potatisen, så hann vi inte. Ni som haft studenter i familjen vet varför. Sen kom regnet. Och det, tillsammans med kylan, ville inte ta slut. Slutkörda som vi var så resonerade vi så att potatisen tror nog att det fortfarande är tidig vår så vi kan nog vänta en vecka till. Till slut blev det att sätta det som grott för längesen och hoppas på att det som tar sig tar sig. 

Så nu går jag här i, törs jag kalla det för potatisåker (?), och hackar och hackar i jorden. Nästan varje gång jag hugger hackan i jorden klingar det så vackert (vi bor ju i Småland - tack inlandsisen!) och nyss i kapp med signalen från järnvägsbommarna. Det är andra året som jag tvingat maken att ställa upp på det här med potatisodling. Förra året gav bra skörd. Jag gjorde en deal med Gud när vi hivat in sista hinken med nyskördad potatis i jordkällaren (hela skörden var ett arbete som tog 8 timmar för hela familjen att utföra, för hand, men så roligt vi hade!). Jag bad honom att bevara potatisen från mögel, råttor och annat oknytt. Det skulle han, sa han. Om jag delade med mig av potatisen till andra. Jag höll min del av avtalet och han höll sin så klart :). Det som var kvar av all potatis förra året kunde vi använda till utsäde i år. Det känns gött! 
Ha en fin måndag!

~ Maria ~

18 kommentarer:

 1. Det ser så mysigt ut med potatisland! Hoppas att det tar sig och att ni får något att skörda! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt roligt att se hur det växer och tro att allt arbete ger utdelning :). Ha en fortsatt fin vecka!

   ~ Maria ~

   Radera
 2. You have a lot of space for potatoes! Nothing beats the feeling of discovering
  how they have multiplied in the soil! You are on your way to self sufficiency, which is admirable. I only ever grew them in a raised bed 1 x 2 metres, but it was still special.
  May God bless your land, and you.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you my sweet friend for your comment! Growing potatoes almost always is worth the effort. May God give you all good things and blessings!

   ~ Maria ~

   Radera
 3. Egna potatisar är fantastiskt gott. Kul att ni har en egen odling.
  Jag minns fortfarande en bild min pappa tog på mig när jag var en liten flicka. Jag stod i potatislandet i trädgården i Enebyberg och det som växte var blasten - inte direkt potatisar. Blasten var så hög att jag knappt syntes. ;)
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du helt rätt i, bara att veta att den är ekologisk och att man har lagt ner så mycket av eget arbete gör att den blir extra god :)!
   Blasten kan bli jättehög! Det erfor jag förra säsongen, som var min första, då den räckte mig en bra bit över midjan. Vackra blommor blir det också :).

   Ha en fin vecka, du också! Tack för att du tittade in.
   ~ Maria ~

   Radera
 4. Jag hade också potatis i mitt trädgårdsland när barnen var små. Efter hand så blev det här landet mindre och mindre, men nu är jag faktiskt lite sugen på att utöka det lite grann. Och då ska det bli potatisodling. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egenodlat är gott! Man vet vad man planterat och det är skönt tycker jag, när det kommer på middagsbordet. Lycka till med ditt potatisland :)!

   ~ Maria ~

   Radera
 5. Bättre sent än aldrig ju... hoppas din skörd blir välsignad även i år! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det hoppas jag också :)!
   Ha en fin ny vecka.

   ~ Maria ~

   Radera
 6. Hi Maria,
  Thank you so much for stopping by my blog and for the kind comment. It is always so sweet to meet new blogging friends. I do hope you come and visit again soon.

  Hugs and Kisses,
  ❤️Ana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you for your sweet visit! I look forward to visit your blog again :).

   Blessings,
   ~ Maria ~

   Radera
 7. Lycka till med potatisen och hoppas du får en bra skörd, egenodlat smakar på något vis alltid lite godare :) Jag sådde morötter tidigt i maj men först nu har de verkat växa så att potatisen kom sent i jorden kanske inte spelar någon roll.

  Jag förstår att du står inför nya utmaningar och en massa nytt att lägga din tid på. Önskar dig varmt lycka till!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Jag hoppas på fin skörd. Redan nu, några dagar senare, har blasten vuxit mig nästan till knäna.

   Nya projekt är alltid spännande :). Vi målar, spikar och putsar och fejar... Nu är det inte länge kvar hoppas jag :).

   Fin tisdagskväll önskar jag dig!
   ~ Maria ~

   Radera
 8. Maria, I loved my visit so much with you today. Wish you could help me grow potatoes here. I can plant a gunnysack of potatoes ... and when it's harvest time not even get a gunnysack back? I don't know what I am doing wrong? haha Happy harvesting!!! Lea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you for visiting! And for your sweet comment.
   I'm sorry about your potatoes. I really don't know what advise to give. I just put mine in the soil and they grow. Not even extra watering (well, this summer is a never ending story of rain...). But looking at all the lovely things growing in your garden that you show in your blog I'd say that you have great success in planting and growing just about everything else :).

   Blessings,
   ~ Maria ~

   Radera
 9. Vilken bra deal! Klart att ni båda håller den. :-) Hoppas ni får en bra skörd. Fin lördag till dig!/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre avtal får man leta efter :)! Tack för din trevliga hälsning.
   Önskar dig en riktigt fin tisdag.

   ~ Maria ~

   Radera